Blog

Hemşire Çağrı / 27.04.2022

Hemşire Çağrı Sistemi Nedir?

Hastanelerde kullanılan çağrı sistemleri içerik ve özellik açısından farklılık göstermesine karşın bir bütün olarak değerlendirildiğinde "Hemşire Çağrı Sistemi" olarak adlandırılır. Hastalar, hasta yakınları veya hastane çalışanları tarafından kullanılan Hemşire Çağrı Sistemi; Mavi Kod Sistemi, Pembe Kod Sistemi, Beyaz Kod Sistemi, Hasta Takip Sistemi, Kartlı Geçiş Sistemi ve Konsültasyon Doktor Çağrı Sistemi gibi sistemlerle tıbbi yardıma ihtiyaç duyulduğu zaman hemşire veya ilgili yetkili kişiye yardım bilgisini iletilmesi için kullanmaktadır. Genel olarak, Hemşire Çağrı Sistemleri bağımsız bir sistem halindeydi ve hemşireler de daima Hemşire Çağrı Sistemlerinin temelini teşkil etmişlerdir. Hasta; Hemşire Çağrı Sistemi kullanarak çağrı butonuna bastığında ya da çağrı kordonunu çektiğinde, kapı girişindeki ve koridorlardaki gösterge lambaları etkinleştirilmektedir. Bununla birlikte, diğer Hemşire Çağrı Sistemleri de kendi bünyesinde ayrı ayrı tasarlanmakta ve kurulmaktadır. Mevcut bu sistemlerde genelde kablolu iletişimin yanında IP Network Ağı (Yerel Ağ), Kablosuz Telefon, Wireless gibi iletişim protokolleri kullanılmaktadır. Gelinen teknolojik seviye, hasta sağlığı ve konforu açısından Hastane Çağrı Sistemleri; hastanelerin mevcut altyapıları kullanılarak IP Network Ağı üzerinden, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS), Mobil Çağrı Cihazları (PAGER), Kablosuz Telefon Sistemi (DECT), Hastane Dahili Telefon Sistemi ve Mobil Telefon (GSM) ile uyumlu sistemlerin bir bütün olarak tasarlanması kaçınılmaz olmuştur.

 

Hemşire Çağrı Sistemi Nedir?

Hemşire Çağrı Sistemi, hastaların hasta odalarından, hasta tuvalet-banyolarından, muayene odalarından ve acil müşahede odalarından hemşirelere çağrı yapabilmesini sağlayan bir sistemdir. Hemşire Çağrı Sistemi’nde çağrıya servis yapan hemşire aynı sistem üzerinden Acil Kod verebilir ya da konsültasyon çağrısı başlatabilir. Bu özelliklere ek olarak sistem servis çağrı bilgilerini ve servis performansını kayıt altında tutar ve raporlar.

Yatak Başı ,El Seti veya Banyo/WC Çağrı Ünitelerinin herhangi birinden çağrı oluşturulabilir. Yatak Başı ve El Seti Çağrı Ünitelerinin herhangi birinden gelen ilk çağrı “Hemşire Çağrı” olarak, ikinci çağrı ise daha acil bir durum olduğunu gösteren “Hemşire Destek” olarak sisteme gönderilir. Banyo/WC Çağrı Ünitelerinden gelen ilk çağrı ise “Banyo/WC Hemşire Çağrı” olarak sisteme gönderilir. Yatak Başı, El Seti ve Banyo/WC Çağrı Üniteleri Oda Kontrol Paneli ile iletişim halindedir. Oda Kontrol Paneli çağırıyı hemşire deskinde bulunan Hemşire Bilgilendirme Ekranı’na iletir. Aynı zamanda çağrının verildiği odanın Kapı üstü Uyarı Lambası yanar. İsteğe göre aynı çağrı PAGER çağrı cihazlarına veya dect telefonlara gönderilebilir.

Çağrıya servis yapacak hemşire personel kartını Oda Kontrol Paneli’ne okutarak ya da çağrının verildiği üniteden çağrıyı sonlandırır. Eğer odada acil bir durum söz konusuysa hemşire Oda Kontrol Paneli’nden acil kod verebilir ya da konsültasyon çağrısı yapabilir. Tüm bu işlemler ve bilgiler Hastane Çağrı Santral Sunucusu’nda veri olarak tutulur ve kullanıcılara raporlanır.