Blog

Mavi Kod / 10.05.2022

Mavi Kod Nedir?

Acil kod sistemleri hastanenin ya da sağlık merkezinin herhangi bir yerinden çağrı olarak başlatıldığında ilgili çağrının içeriğine göre o noktada acil bir durum olduğunu gösterir. Çağrı başlatıldığında önceden planlanmış birimlere bilgi gitmekte ve hastane bu sayede ilgili olaya anında müdahale edebilmektedir. Acil Kodlar renklerle ifade edilir ve Ulusal Renkli Kodlar standardı ile her bir renkli kod için ayrı ortak bir numara belirlenmiştir. En yaygın kullanılan kodlardan “Mavi Kod” acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hasta, hasta yakını veya hastane personeli varlığını temsil eder.

 

Mavi Kod Sistemi Nedir:

Hastanede Temel Yaşam Desteği sürecinin (KPR) gerektiği durumlarda sağlık personelinin, hastanenin tüm dahili telefonlarından, hasta odalarında bulunan Oda Kontrol Panellerinden ve acil serviste bulunan Acil Hizmet Panelinden çağrı yapabilmesini sağlayan, bu çağrıların adresinin mavi kod ekibine ait Pager Çağrı Cihazlarına ve/veya Cep telefonlarına bilgi mesajı olarak iletilmesini ve ekip personelinin kullandığı akıllı kartlarla müdahale performansının kayıt edilmesini ve raporlanmasını sağlayan iletişim ve otomasyon sistemidir.

 

Mavi Kod Sisteminin Amacı:

Bir hastanın kurumun herhangi bir noktasında solunumsal veya kardiyak arrest olması durumunda hastaya resüsitasyonu sağlayacak uzman personelin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi, olay yerine yönlendirilmesini ve Temel Yaşam Desteği başarı oranının artırılmasını sağlamaktır. Ayrıca, tüm Mavi Kod durumlarının olay ve müdahale bilgilerinin kayıt altına alınması ve çeşitli performans raporları oluşturulabilmesi de sağlanarak hizmet kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. (29.04.2009 tarihli Hasta ve Çalışan Güvenliği Tebliği gereği)

 

ELEKTROVIEN Acil Kod Sistemleri’nde acil kod çağrıları telefondan, pager cihazlarından, DECT cihazlarından ve geliştirilmiş ELEKTROVIEN ürünlerinden verilebilmektedir. Acil Kod Sistemleri her hastane ortamına entegre edilebilmektedir.

 

Acil Durum Kodu sisteme kayıtlı bir telefon numarasından verilerek Acil Durum aktif edilir. Bu çağrıyı Acil Kod Sunucusu yanıtlar ve çağrının geldiği istasyon bilgilerini işler. Hemen sonrasında acil durum mesajını oluşturur ve bu mesajı çağrı cihazları ve DECT cihazlarına iletir. Acil durum kodunu iptal etmek için, çağrıyı veren istasyondan aynı numaranın tuşlanması yeterlidir.

 

Buna ek olarak sistem üzerinden bu dört acil koddan farklı, sizlerin isteğine göre özel mesajlar belirlenebilir ve aynı sistem ile çağrı ve DECT cihazlarına iletilebilir. Acil Kod Santral Sunucusu hastanedeki mevcut santralin tipine göre analog ya da IP tabanlı olarak çalışabilmektedir.

 

SİSTEM BİLEŞENLERİ

Acil Kod Santral Sunucusu

Pager Çağrı Cihazı/DECT

Kablosuz Aktarıcı Cihaz