Tıbbi İzole Güç Sistemleri

Tıbbi ortamların elektriksel güç beslemesi, ortamın elektriksel güvenliğine göre seçilmektedir.

TSE, IEC ve IEE standartları tıbbi ortamları, hasta güvenliği ile ilgili olarak Grup 0, Grup 1 ve Grup 2 olmak üzere 3 gruba ayırmıştır.

Bu gruplardan elektrik enerji sürekliliğinin ve yalıtımın en kritik olanı ameliyathane, kardiyak alanları, yoğun bakım ünitelerini kapsayan Grup 2 dir. 2. Gruba giren ortamlardaki elektriksel cihazlar işlev olarak hastayı yaşatacak veya yaşamını kurtaracak cihazlardır.

Bu ortamlardaki cihazların herhangi bir arızada ortamdaki kişilere zarar vermeden, kesinti yaşamadan çalışmaları gerekmektedir. Bu sebepten dolayı Grup 2 yerleşimlerinde IT izole güç sistemleri kullanılır.

TOPRAK BAĞLANTI TÜRLERİ

Tesisat yönetmeliklerine göre alçak gerilim şebekeleri, topraklama bağlantısı bakımından temel olarak üç grupta sınıflandırılır. Bağlantı şekillerini belirleyen isimlerde

Birinci harf: Güç sisteminin toprağa bağlanması, “T” — Bir noktanın toprağa doğrudan bağlanması, “I” — Bütün gerilimli bölümlerin topraktan ayrılmış olması veya bir noktadan bir empedans üzerinden toprağa bağlanması.

Ikinci harf: Tesisatın açıktaki iletken bölümlerinin toprağa bağlanması,
“T” — Güç sisteminin herhangi bir noktasının topraklanmasından bağımsız olarak açıktaki iletken bölümlerin elektriksel olarak doğrudan toprağa bağlanması,
“N” — Açıktaki iletken bölümlerin güç sisteminin topraklanmış noktasına elektriksel olarak doğrudan bağlanması (a.a. sistemlerinde güç sisteminin topraklanmış noktası, normal olarak nötr noktası veya nötr noktası yoksa bir ana (faz) iletkendir.).

Bir sonraki harf (varsa): Nötr ve koruma iletkenin düzenlenmesi,
“S” — Nötr veya topraklanmış hat iletkeninden ayrı bir iletkenle koruma fonksiyonun sağlanması (veya a.a. sistemlerinde topraklanmış ana (faz) iletkenden.),
“C” — Nötr ve koruma güvenliğinin tek iletken üzerinden birleştirilmesi (PEN iletkeni),
durumlarını göstermektedir. IT sisteminde bütün gerilimli bölümler topraktan ayrılır veya bir noktadan, yüksek bir empedans üzerinden toprağa bağlanır. Elektrik tesisatının açıktaki iletken bölümleri ayrı ayrı veya birleşik olarak topraklanır veya sistem topraklamasına bağlanır.

İZOLE GÜÇ SİSTEMLERİ

Tıbbi ortamdaki grup 2 odalarında kullanılan IT sistemlerinde, faz iletkeni ile nötr iletkenini topraklamadan ayırmak için izolasyon transformatörü kullanılmaktadır. Topraklama prizleri eşpotansiyel barasına bağlanır. İzole güç sistemlerinde, topraklama her iki hattan da yalıtılmıştır. Eğer düşük dirençli bir kısa devre toprağa temas ederse veya bir kaçak akım oluşursa, devre kesici açmayacak ve tıbbi elektriksel ekipmanların işlevlerine devam etmesi sağlanmış olacaktır. Ayrıca topraklama şebekesi, toprağa göre çok yüksek bir direnç yaratacak şekilde izole edildiği için temas durumunda bile dokunan kişi üzerinden zarar vermeyecek düzeyde akım geçecektir. Izole güç sistemlerinde, yalıtım seviyesi, transformatör sıcaklığı ve yük akımı sürekli izlenmekte ve olası bir hata anında alarm sinyali üretilmektedir. Alarm sinyalleri ilgili panellere iletilerek gerekli müdahalenin yapılması sağlanmaktadır.

Hastanelerde izole güç sistemlerinin kullanıldığı ortamlar:

* Ameliyathaneler
* Ameliyathane hazırlık odası, alçı odası ve uyanma odaları
* Yoğun bakım üniteleri
* Anestezi odaları
* Kalp katerizasyon odaları
* Anjiyografik muayehane odaları
* Premature bebek odaları

Tıbbi Izole Güç Sistemleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için ürün kataloğumuzu inceleyiniz.

ELEKTROVIEN